24 September, 2020
1 jaar na lancering: welke impact heeft het Women in Finance charter?
Een jaar geleden ondertekenden een grote groep banken, verzekeraars en andere financiële instellingen een charter dat pleit voor meer genderdiversiteit in de financiële sector.
De doelstelling? Gelijke, eerlijke kansen geven aan iedereen die in de financiële sector werkt: man én vrouw.
Om ervoor te zorgen dat het charter geen dode letter bleef, werd Women in Finance in het leven geroepen. Wat begon als een besloten initiatief, is uitgegroeid tot een vereniging die alle grote financiële instellingen in haar rangen telt.
In haar eerste werkingsjaar heeft Women in Finance verschillende activiteiten georganiseerd: van workshops rond het schrijven van inclusieve vacatures en het meten van de gender pay gap tot ronde tafel gesprekken op internationale vrouwendag.
Om de vooruitgang te meten, lanceerde Women in Finance bij haar leden een enquête. De resultaten werden gebundeld in een rapport. Hieruit blijkt dat:
37 organisaties het charter inmiddels hebben ondertekend. Samen dekken zij 90% van de medewerkers in de sector.
88% van die organisaties de glazen plafonds binnen hun organisatie heeft blootgelegd. Daarmee werd de initiële doelstelling van 75% mooi overschreden.
96% van de leden een actieplan rond genderdiversiteit heeft geïmplementeerd. Daarmee is de doelstelling van 60% ruimschoots overtroffen.
Women in Finance duidelijk invloed heeft: 58% is dankzij Women in Finance gestart met een actieplan rond genderdiversiteit of heeft het reeds bestaande plan versterkt.
Het rapport kan gezien worden als een nulmeting: waar staan de ondertekenaars vandaag, waar willen ze naartoe en hoe zullen ze het charter gebruiken om hun doelstellingen te bereiken?
Om de vooruitgang te monitoren, heeft Women in Finance de ambitie om vanaf nu elk jaar met zo’n rapport naar buiten komen.
Het volledige persbericht vind je terug op de website van Febelfin.